Pachnące święta - sprawdzony przepis na pierniki |
Zbliżają się święta i wigilia, w domach pojawiają się zapachy charakterystyczne tylko dla tego okresu:)
Zapach cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, kolendry, kardamonu, pieprzu kolorowego, anyżu tj. składników przyprawy do piernika.
Poniższy przepis testowany był przez nas kilka dni temu :)
Ciasto:
1/2 kg miodu
1/2 kg margaryny
1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
6 żółtek
4 jaja
łyżka sody
1 proszek do pieczenia
1 łyżka kakao
2 opakowania przyprawy do piernika
mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao.
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec.
Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania.
2 białka
30-40 dag cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego
Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego.
Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
Ozdobić pierniczki.
Świetnie w roli lukru sprawdza się także rozpuszczona biała czekolada :)
Smacznego :)
Idealny przepis na domowe świąteczne pierniczki według siostry Anastazji.
źródło: deon.pl