+ 48 533.005.453

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pachnące święta - sprawdzony przepis na pierniki

 

 

 

 

 

Zbliżają się święta i wigilia,  w domach pojawiają się zapachy charakterystyczne tylko dla tego okresu:)
Zapach cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, kolendry, kardamonu, pieprzu kolorowego, anyżu tj. składników przyprawy do piernika.


Poniższy przepis testowany był przez nas kilka dni temu  :)


Składniki:

Ciasto:

1/2 kg miodu
1/2 kg margaryny
1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
6 żółtek
4 jaja
łyżka sody
1 proszek do pieczenia
1 łyżka kakao
2 opakowania przyprawy do piernika
mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)


Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao.
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec.
Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania.

Lukier:

2 białka
30-40 dag cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego


Sposób wykonania:

Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego.
Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
Ozdobić pierniczki.

Świetnie w roli lukru sprawdza się także rozpuszczona biała czekolada :)

Smacznego :)

Idealny przepis na domowe świąteczne pierniczki według siostry Anastazji.
źródło: deon.pl

 
smart foreash